Welke maat moet ik kiezen voor mijn schilderij?

Welke maat moet ik kiezen voor mijn schilderij? Natuurlijk is dit voor iedere ruimte of kamer anders, maar we helpen je graag met een aantal vuistregels die je kunt toepassen. Hieronder vind je een aantal tips om de juiste maat te kiezen.

Kies je woonstijl

5 regels voor het kiezen van de juiste maat

1: Voor kunstwerken die boven een bank komen te hangen, gebruiken we meestal de 2/3e regel. Kies een maat die minimaal 2/3e van de breedte van je bank is. Deze regel kun je hanteren op losse werken, maar ook bij een collage.

2: De 2/3e regel kan je ook toepassen boven de eettafel.

3: Kies voor schilderijen in je slaapkamer een minimale breedte van 120 cm. Of maak je dromen waardoor te kiezen voor een creatieve collage.

4: Wil je de lege muren van je hal aankleden? Kies dan voor meerdere werken en hang deze bij voorkeur op een rij. Een werk in panorama vorm werkt ook heel goed.

5: Wil je een werk ophangen aan een lege muur zonder ankerpunt? Kies dan voor een schilderij met een minimale hoogte van 80 cm.

Wil je meer weten? Lees dan verder!

De maat van een schilderij voor boven je bank

Boven je bank is een ideale plek voor een schilderij. Een bank neemt vaak een prominente plek in het interieur in. Naast het ontwerp is daarom de afmeting ook erg belangrijk. Een schilderij dat te klein is, valt weg in de ruimte. Een te groot werk ziet er rommelig uit. Dus welke maat kies je? Zorg ervoor dat het schilderij minimaal 2/3e van de breedte van je bank is. Is je bank 180 cm breed, kies dan voor een werk van minimaal 120 cm breed. Zo zorg je ervoor dat je schilderij niet te klein oogt en wegvalt in je interieur of te groot er uitziet en de ruimte kleiner maakt.

Maat schilderij kiezen

Tip 1 - Kunst voor boven je bank

Zorg ervoor dat je 30 tot 40 cm ruimte vrijhoudt rondom het schilderij. Deze ruimte zorgt ervoor dat het niet te krap oogt. Boven de bank kun je ook heel goed een schilderij op panorama formaat ophangen. Je voldoet op deze manier namelijk al snel aan de 2/3e regel. En omdat je minder ruimte in de hoogte opvult, heb je voldoende ‘lucht’ rond je schilderij.

Het werk rechts vind je hier terug.

Tip 2 - Schilderij voor boven je bank

Je kunt ook meerdere schilderijen van een kleiner formaat bestellen en deze als een collage of meerluik ophangen. Door de werken op een creatieve manier op te hangen krijg je een speels resultaat.

Het 3-luik links vind je
hier terug.

De maat van een schilderij boven de eettafel

De eettafel is een prachtige plek voor een schilderij. Het meest belangrijke is de afmeting. De regels die we hanteren boven de bank, gelden ook voor boven de eettafel. Voor een schilderij boven de eettafel raden we ook aan om de 2/3e regel te gebruiken. Is je tafel 180 cm breed, kies dan voor een werk van minimaal 120 cm. De 2/3e regel geldt niet als het schilderij aan de kop van de tafel komt te hangen. In dat geval adviseren we om een schilderij te kiezen dat iets breder is dan je tafel.

Maak van je hal een fijne entree met kunst

We adviseren je om meerdere kleine schilderijen in je hal op te hangen. Hang ze naast elkaar op voor het optimale resultaat. Je kunt kan meerdere werken (met dezelfde hoogte maat) naast elkaar te hangen en je eigen thema kiezen. Bijvoorbeeld, beroemde werken van verschillende schilders of juist van een bepaalde schilder.

Een schilderij in je slaapkamer boven het bed

Kies in je slaapkamer voor rust of voor contrast. Zie hieronder wat voorbeelden. Voor boven een tweepersoonsbed adviseren we om voor een schilderij van minimaal 120 cm te kiezen. Net zoals boven de bank, kun je boven je bed ook een collage van kleinere werken ophangen.

Schilderij aan lege muur

Een schilderij aan een lege muur

Welk formaat schilderij kies je voor een lege muur? Dus een plek waar het werk niet boven een bank of tafel wordt opgehangen. Als je een werk niet kunt uitlijnen met een bank of tafel, raden we aan om een schilderij met een minimale hoogte van 80 cm hoog te kiezen. Elke maat kleiner voelt echt te klein aan. Op een lege muur werkt een schilderij in portretformaat erg goed. De breedte is dan smaller dan de hoogte.

Het schilderij links vind je hier terug.

Schilderij maat kiezen

Tip: test het met papier!

Wil je echt volledige zekerheid welke maat schilderij bij jou en je kamer past? Gebruik dan A4/A3 papier en plakband. Creëer van het papier de maat die je in gedachten hebt en hang deze op aan je muur om te testen.

Zo helpen we je bij het vinden van je droomschilderij

Ben je er nog steeds niet uit wat het beste in jouw interieur past, of heb je andere vragen? Stuur ons dan gerust een mailtje of bel ons op 020 – 370 80 18. Dan geven wij je vrijblijvend advies inclusief een prijs indicatie.