7 Regels voor het kiezen van de juiste kleuren in je interieur

7 Regels voor het kiezen van de juiste kleuren in je interieur

Het kiezen en combineren van de juiste kleuren in je interieur kan best lastig zijn. Niet voor niets gaan veel mensen voor witte muren. Om je te helpen met het componeren van de kleuren tot een mooie harmonie, hebben we zeven regels voor je op een rij gezet.

Wil jij eens iets anders dan wit, maar wil je wel een rustige basis behouden? Ga dan voor lichtgrijs.

1 | 60/30/10
Met de 60/30/10-regel zorg je voor de juiste balans in je interieur. Namelijk: 60 procent bestaat uit een dominante kleur (bijvoorbeeld wit of lichtgrijs), 30 procent een secundaire kleur (wellicht blauw) )en de laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur, zoals okergeel.

2 | Laat je emoties spreken
Nu het met de verhoudingen goed zit, is het tijd om de juiste kleuren te kiezen. Bedenk: wat voor emoties roepen sommige kleuren bij je op? De een kan zich fijn voelen in een ruimte met donkerblauwe muren, voor de ander kan dit weer te benauwend zijn. Over het algemeen zorgen natuurkleuren voor rust en fellere kleuren voor energie. Of wellicht heb je aan een kleur een hele fijne herinnering? Maak hier dan gebruik van om van je huis een thuis te maken.

3 | Ga voor contrast
Wil je zorgen voor een fijn contrast of bepaalde kleuren juist een extra boost geven? Ga dan voor twee complementaire kleuren, die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan.

4 | Casual
Voor een rustigere look, ga je voor kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Zoals blauw en violet. Dit zorgt voor een harmonieus effect.

5 | Go bold
Met heldere kleuren laat je een ruimte groter lijken. Laat de kleur van de muur ook terugkomen in de vloer, om dat effect te vergroten. Denk aan Scandinavisch all white of kies een vloerkleed met hetzelfde kleuraccent.

7 | Koel/warm
Een kleur kan een koele of warme ondertoon hebben. Koele kleuren zoals lichtblauw creëren meer afstand, terwijl warme kleuren zoals bordeaux meer sfeer en een behaaglijk gevoel met zich meebrengen. Bedenk in de keuze van de kleur van je muur welk effect je wil. Moet een grote ruimte intiemer lijken of juist nog groter?

Bekijk al onze Handgeschilderde Schilderijen

Vorig bericht Gerelateerd bericht