6 Tips voor het kiezen van het perfecte schilderij voor de woonkamer

6 Tips voor het kiezen van het perfecte schilderij voor de woonkamer

Er is niets zo ongezellig als een onpersoonlijke woonkamer, waarin als enige sfeermaker een paar obligate kaarsjes worden geplaatst. Behalve natuurlijk enkele olijke foto's, zijn schilderijen het ultieme middel om karakter en levendigheid te geven aan het interieur. Kunst laat een woonkamer stralen, maar doet nog meer: het verwijst naar het de smaak en het referentiekader van de bewoner(s). Maar hoe kies je het juiste schilderij? Lees deze 6 tips even door!  

1. Stijl en thema

De belangrijkste tip in het kiezen van de stijl en het thema van je schilderij: vermijd gecultiveerde, goedkope cliché's. Het is voor velen verleidelijk om in woonwinkels het geijkte repertoire in je winkelmandje te gooien: de skyline van New York, een Boeddha-hoofd, Audrey Hepburns profiel in Breakfast At Tiffany's, laten liggen. 

Qua thema is het een goede tip om na te denken over afbeeldingen waar je gelukkig van wordt en die direct verwijzen naar jouw voorliefdes, smaak en hobby's. Ieder wenst iets anders om te zien. De donkere dametjes op dit schilderij passen goed bij iemand met een wereldlijke behoefte aan reizen en culturen. Een idyllisch havenstadje past bij een serene sfeer, een bruisende stadsavond bij feestgangers, een historische zeeslag bij liefhebbers van antiek, en een abstract geheel met felgekleurde lijnen is weer ideaal voor personen die hun interieur iets progressiefs en moderns willen geven. Zorg ervoor dat bezoekers van je huis het thema kunnen rijmen met jouw karakter. 

2. Harmoniseren van de kleuren in de kamer

Er zijn twee kampen: de eerste groep vindt dat een schilderij precies moet passen bij de overige kleuren in de woonkamer (muren en meubels). Op deze foto straalt het schilderij een rust uit doordat het exact past bij de kleuren van deze woonkamer. De andere groep is het, net als Jan des Bouvrie, eens met het feit dat er in een rustig interieur met lichte, subtiele kleuren, juist een knallend schilderij met felle kleuren moet worden geplaatst ter contrast. Ook hier is het belangrijk om te letten op wat je zelf het prettigst vindt: vind je jouw woonkamer iets aan de suffe kant worden qua kleuren, gun het dan een schilderij met uitgesproken kleuren en pas dit direct ook toe in een paar details (kussens, lampen, kaarsen). Vind je je woonkamer te chaotisch? Kies dan voor een eenvoudig schilderij met natuurkleuren zoals op deze foto. 

Op deze foto is er sprake van het 'Jan des Bouvrie' effect wat er in het vorige kopje werd besproken. De muren, gordijnen en meubels zijn zeer sereen qua kleuren, en het schilderij met rode en oranje tinten laat de kamer opleven. Bewoners van huizen met veel felle kleuren, zullen waarschijnlijk niet een schilderij met zachte tinten prefereren. Hoe je in dit geval een spannende keuze maakt? Laat de kleuren op het schilderij contrasteren met de woonkamer. Dus heb je een woonkamer met veel rode of paarse tinten, kies dan voor een schilderij met de kleur die hier complementair aan is: groen.

3. Lijsten

Lijsten zijn onderschatte componenten in de kunstwereld, want ze kunnen een schilderij een volledig andere sfeerrichting opduwen. Het is mogelijk om bijvoorbeeld voor een passe-partout te kiezen. In dit geval blijft er ruimte over tussen het schilderij en de lijst, hetgeen de afbeelding beschermt. Tevens kun je kiezen voor een vaste of gesloten lijst. Wederom zijn lijsten een smaakkwestie, en zijn ze vak strak tot klassiek uit te kiezen. Idealiter leidt de lijst niet de aandacht af van het schilderij en benadrukt het de impact van de afbeelding. Een subtiele, onopvallende afbeelding gedijt niet goed onder een markante lijst. 

Over het algemeen dient de lijst natuurlijk te passen in het interieur. Een eikenhouten lijst past beter in een landelijk interieur dan in een ruimte waarin veel onnatuurlijke materialen zoals staal en kunststof te vinden zijn. Maar dat een contrast ook goed kan uitpakken, bewijst deze afbeelding. In dit moderne interieur is expres voor opvallende,  barokke lijsten gekozen ter contrast. Kies in dit geval voor twee stijlen die mijlenver van elkaar verwijderd liggen, zodat duidelijk wordt dat het verschil juist de bedoeling is. 

4. Ruimte optimaliseren

Oké, dan is er inmiddels een schilderij aangeschaft. Maar waar plaats je het exemplaar dan vervolgens? In de gemiddelde woonkamer is er meestal boven de bank een lege ruimte die smeekt om een afbeelding. Een handige tip is, om de vorm van de muur te volgen. Op een zeer brede muur past bijvoorbeeld een horizontaal schilderij, terwijl verticale schilderijen beter tot hun recht komen op, jawel: dat smalle stuk muur in de keuken. In deze foto zijn er twee lampen aan de muur geplaatst waar het schilderij fraai tussen past. 

Sommigen waarderen het effect van meerdere kleine schilderijen naast elkaar. Toch is het beter om dergelijke composities in de hal, trappengang of slaapkamer te hangen, aangezien meerdere schilderijen de woonkamer al gauw rommelig maken. De woonkamer vraagt om een groter gebaar. 

5. Visuele balans

Eventjes wat getallen op een rij die kunnen helpen bij het behouden van de visuele balans van het schilderij in de ruimte: voor een kalme uitstraling dient er tussen de 40 en 60 centimeter rondom het schilderij bewaard te worden. Verder hoort een schilderij dat boven een bank geplaatst wordt, minimaal 1 meter breed te zijn. Boven een eettafel die met zijn kortste gedeelte tegen de muur is geplaatst, mag dat weer smaller zijn. Als een schilderij geen ankerpunt heeft (dus geen bank of tafel waar het boven hangt), kies je voor een werk van minimaal 80 centimeter hoog. 

Muren in relatief grote woningen (zoals die op de afbeelding) vragen om een statement. Plaats er een nog groter schilderij voor een stoere compensatie van de immense ruimte.

6. Binnenverlichting

Na het uitkiezen van het thema, de kleuren, de locatie en het formaat bestaat de 'final touch' uit de juiste lichttoevoer. In klassieke woningen zien we geregeld speciale gouden schilderijlampjes die boven het doek hangen en keurig het tafereel verlichten. Toch is dit geen must. Er kunnen tevens spots in de woonkamer richting het schilderij gedraaid worden. Indien het schilderij zich achter een glazen lijst bevindt, is het nodig om de lampen in een hoek van 30 graden ten opzichte van het doek te plaatsen. Op deze wijze worden weerkaatsingen en schaduwen in het glas vermeden. Ook handig: in sommige railsystemen waaraan schilderijen worden gehangen, is verlichting geïntegreerd. Zo houd je bovendien je muur netjes. 

Zijn er nog steeds twijfels over de grootte en plaatsing van een schilderij? Plak dan eens met plakband een vel op de muur om te testen wat je went. En kijk van welke afbeelding je een prettig gevoel krijgt. 

Bekijk al onze Handgeschilderde Schilderijen

Vorig bericht Gerelateerd bericht